Is er al voldoende wetenschappelijk materiaal beschikbaar dat de werking van deze training aantoont?

Afgelopen jaren is er een enorme toename aan wetenschappelijke studies. Als we in een wetenschappelijke zoekrobot zoals ScienceDirect de termen ‘Mindfulness Based’ ingeven, dan hebben we meer dan 2.700 zoekresultaten. Vele toepassingen die op mindfulness worden ingeschreven in het discours dat we Evidence-Based Medicine noemen. Dit geeft aan dat kwaliteitsvolle organisaties die met mindfulness aan de slag gaan er alles aan doen om transparant te zijn in hun methode, deze delen met andere onderzoekers en waar mogelijk de effecten van de training via wetenschappelijk onderzoek ondersteunen.

We kunnen met zekerheid stellen dat deze trainingen een meerwaarde bieden aan de levenskwaliteit van de deelnemers. Op dit moment is er onder andere onderzoek gebeurd voor mensen met stressklachten, depressie, chronische pijn, huidziekten, eetstoornissen en angststoornissen. Er zijn ook studies die aantonen dat gezonde mensen met ondersteuning van mindfulness minder snel ziek worden. Voor mensen in het bedrijfsleven is er onderzoek naar de impact van mindfulness op bijvoorbeeld hun efficiëntie en authenticiteit. Voor meer informatie over studies kan u contact opnemen met bjorn@itam.be

Mindful Me ondersteunt zelf ook wetenschappelijk onderzoek. Als doctoraatsonderzoeker aan de Universiteit Gent - experimenteel klinische psychologie, werkt Björn Prins, oprichter en bezieler van Itam en Mindful Me, actief mee aan wetenschappelijk onderzoek.